En secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Turisme, Felipe Carrasco, ha clausurat a Milà la 15a trobada de clústers europeus on s'ha compromés a reforçar la col·laboració de la Comunitat Valenciana amb la Regió de Llombardia en polítiques industrials i de clústers (28-3-24)
L´encontre ha reunit durant dos dies a autoritats institucionals i regionals d'Itàlia i de la resta de la Unió Europea, gestors de clústers, empresaris i acadèmics per a compartir sinergies, crear i promoure col·laboracions entre clústers i actors regionals per a impulsar el desenvolupament industrial de les regions.
Per al màxim responsable de la Generalitat, la participació en aquesta trobada ha sigut “molt profitosa i productiva” per a la Comunitat Valenciana “perquè ens ha permés compartir bones pràctiques on els clústers exerceixen un paper actiu i prendre com a exemple projectes consolidats en una de les majors potències industrials d'Europa, com és Llombardia, que estan funcionant molt bé i que poden aplicar-se al teixit industrial de la Comunitat”.
En aquest sentit, Felipe Carrasco ha destacat que la cooperació de la Comunitat amb una regió tan important el PIB agregat regional de la qual supera al de Madrid i Catalunya junts, “és un gran assoliment que ens permetrà explorar desafiaments en economia circular, sostenibilitat, automoció, indústria tèxtil, sector del joguet, alimentació i sector mediambiental”.
Durant la trobada, Felipe Carrasco s'ha reunit amb el secretari de relacions internacionals de la regió de Llombardia, Rafaelle Cattaneo, per a reforçar la cooperació entre totes dues regions en sectors estratègics i en aliances industrials.
Des de l'any 2014, en el marc dels programes H2020 i Horitzó Europa, la Comunitat Valenciana ha col·laborat amb diferents regions italianes en més de 3.700 projectes de sectors com les energia sostenible, la tecnologia digital i la salut que han permés fer front, amb el paper dels clústers, a reptes com la transformació digital i la transició ecològica.
La 15a trobada de Clúster està organitzat per la Plataforma Europea de Col·laboració de Clústers, en nom de la Comissió Europea, juntament amb l'Associació de Fàbriques Intel·ligents de Llombardia.
Lideratge
Durant la seua intervenció el secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Turisme ha destacat que els clústers de la Comunitat “són la columna vertebral del nostre ecosistema industrial” impulsant l'I+D+i i evolucionant cap a tecnologies transversals i necessitats dels mercats.
Per a Carrasco, la Comunitat té una vibrant activitat emprenedora amb més de 2.000 startups actives en les tres províncies, 860 entitats dedicades a la innovació i una agència regional desenvolupament representada per l'Institut Valencià de Competitivitat i Innovació (Ivace+i) que canalitza les grans línies d'estratègia territorial industrial.
El secretari autonòmic d'Indústria també s'ha referit a la “sòlida infraestructura de suport a la indústria” que té la Comunitat amb la seua xarxa de centres tecnològics i incubadores els qui ofereixen suport decisiu a projectes competitius i que es complementa amb el coneixement i talent que ofereixen les universitats.
“Tot aquest ecosistema- ha afegit Felipe Carrasco- fa de la Comunitat Valenciana un lloc segur per a atraure indústria amb les condicions òptimes de creixement i desenvolupament de les empreses emergents”.