L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb més de 232.000 euros la investigació liderada pel Centre Tecnològic del Calçat (INESCOP) que ha permés desenvolupar una nova metodologia de disseny digital per a la fabricació de calçat mitjançant la tècnica de filat knitting d'una forma més localitzada, ràpida, precisa i sostenible (16-01-24)
Amb aquesta investigació, el centre tecnològic acosta a les empreses del sector del calçat una tecnologia demandada que està en alça pel confort que aporta en tractar-se d'un material elàstic i transpirable que s'adapta a la forma del peu en poder fabricar-se en tres dimensions.
El secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha visitat Inescop per a conéixer aquesta nova metodologia on ha destacat el “valor avantguardista d'aquesta investigació que torna a col·locar al centre tecnològic del calçat com a referent d'innovació amb el desenvolupament d'una metodologia que permetrà a les empreses del sector deixar de dependre de tercers països, tindre un control directe sobre el procés de disseny, guanyar en competitivitat i ser més sostenibles”.
Per a dur a terme aquesta investigació, Inescop ha comptat amb la col·laboració d'empreses de la Comunitat Valenciana com Unisa, Gioseppo, Dechics, Pth Urban i Algorós I Mes D.
Per al secretari autonòmic d'Indústria “la col·laboració centre tecnològic-empresa és fonamental per a adequar les investigacions a les necessitats reals del teixit empresarial al mateix temps que ha reiterat el “suport ferm” que el Consell continuarà donant als centres tecnològics “peces clau en la política industrial i generadors d'un coneixement tecnològic que és necessari que es transferisca al teixit industrial”.
En l'actualitat, l'obtenció d'un upper (talle) de la sabata amb un correcte ajust és un procés complicat, lent i basat en la prova i error, ja que les màquines de fabricació de teixit amb punt i els seus sistemes de control no estan específicament concebuts per al calçat.
És per això que des d'Inescop, segons ha assenyalat Juan José Hinojo, investigador principal del projecte “ens hem centrat en el desenvolupament d'una metodologia de disseny digital específica, que permeta establir criteris per a desenvolupar el knitting per a calçat a partir de la informació geomètrica de la forma dins d'un procés integrat”.
“El que hem fet- ha afegit l'investigador- és convertir un disseny tècnic tradicional en un disseny tècnic vàlid per a knitting, que respecte les dimensions de la forma base i que, gràcies a la seua forma tridimensional, s'adapta millor al peu de l'usuari”.
Avantatges
Des del punt de vista industrial la metodologia knitting simplifica els processos de producció, ja que tot l'upper (talle) de la sabata es fabrica en una sola peça, i això permet simplificar el procés i reduir operacions.
Una altra dels seus avantatges és que segons el tipus de fibra que s'utilitze, es pot reduir la petjada de carboni, perquè moltes d'aquestes estan basades en l'economia circular en ser elaborades a partir de fibres naturals (p. ex. fulla de pinya) o plàstics reciclats (p. ex. botelles de plàstic procedents de la mar).
Des d'Inescop s'ha estudiat també el comportament dels diferents materials per a conéixer com les seues característiques poden afectar els processos de disseny i les propietats funcionals que aquests aporten al calçat com són l'elasticitat i la resistència mecànica, la transpirabilitat i la seua durabilitat mitjançant la resistència a l'abrasió.