2231114 INN FOTO SACARRASCO ITC jornadasostenibilidadEl secretari autonòmic d'Indústria, Comerç i Consum, Felipe Carrasco, ha reafirmat el compromís de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme amb el sector tauleller, i ha reivindicat “l'enorme esforç inversor que realitza el sector ceràmic per la sostenibilitat” i, especialment, per la reducció dels seus consums energètics,a través de la millora de l'eficiència energètica (14-11-23)

El secretari autonòmic, en la inauguració d'una jornada de sostenibilitat celebradaen l'Institut de Tecnologia Ceràmica (ITC), ha destacat que el cost de l'energia té “un paper determinant” dins de la competitivitat de les empreses, “especialment en aquelles com la ceràmica, molt intensiva en consum energètic”.

Per a Carrasco, és “crucial” que el sector puga comptar amb uns preus energèticscompetitius “que no llastren la seua competitivitat”. Per això, l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) compta amb diverses línies de suport, entre les quals destaca el Programa PIME i Gran Empresa dirigit a la indústria, gràcies al qual “s'han destinat 6,4 milions d'euros per a donar suport a 136 projectes d'eficiència energètica en el sector tauleller castellonenc”.

El secretari autonòmic ha posat de manifest que la crisi energètica actual ila necessitat d'abordar el canvi climàtic” requerix esforços d'eficiència i estalvi en l'ús d'energia per part del nostre teixit productiu”, i en la seua opinió “ha de servir per a posar definitivament l'eficiència energètica i les energies renovables coma estratègia bàsica d'actuació”.

Tal com ha explicat, des del Consell es dona suport a l'eficiència i l'estalvienergètic en els processos productius, així com l'aprofitament de residus o la simbiosi industrial, “acompanyant el sector en la descarbonització dels processos productius i amb mecanismes d'impuls de l'energia elèctrica d'origen renovable i l'autoconsum”. De fet, Ivace energia ha donat suport a 49 projectes d'autoconsum mitjançant energies renovables en el sector ceràmic, amb prop de 4,7 milions d'euros.

Des de l'Ivace, ha destacat, es treballa per a “reduir i pal·liar els efectesque l'augment del cost de l'energia està tenint en els sectors productius, especialment en el clúster de la ceràmica de Castelló”, amb actuacions de foment de la reducció del consum energètic i de la utilització de l'autoconsum i de les energies renovables,és a dir, sobre la demanda d'energia, que repercutixen en una disminució de consum energètic i les emissions de gasos contaminants.

Per a Felipe Carrasco, la sostenibilitat en l'estratègia empresarial i en elsprocessos d'innovació que comporta “actua com un element clau en la competitivitat de les empreses” i és un eix “principal i transversal de totes les activitats de la conselleria d'Innovació".

En este sentit, en l'àmbit energètic, “essencial per a ser sostenibles”, la Generalitat “té en la transició cap a un nou model energètic descarbonitzat i la sobirania energètica entre els seus objectius prioritaris” ha afegit.

En matèria d'innovació i investigació, les futures convocatòries del Pla d'I+D+iEmpresarial de l'Ivace prioritzaran els projectes d'empreses que estiguen alineades amb el Pacte Verd Europeu i que impulsen mesures com la circularitat, l'ecodisseny, la simbiosi industrial o l'aprofitament i valoració de residus.

Finalment, s'ha referit l'objectiu del full de ruta del Govern Valencià, queés evitar la dependència de tercers països, per a l'obtenció d'energies i matèries primeres, complint els objectius mediambientals amb mesures com l'electrificació amb energia de fonts renovables, l'aposta per l'hidrogen verd, els mecanismes de captació i aprofitament del CO?, o altres noves opcions, sempre a mesura que vagen aconseguint maduresa tecnològica i viabilitat econòmica.

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.