L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, dependent de la conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb 235.773€ una investigació amb la qual es donarà una segona vida als residus vegetals de l'agricultura (restes de poda etc..) i silvicultura (arbres, fusta, residus forestals) en forma d'adhesius i nous envasos (13-11-23)
El projecte anomenat FUSTARISE el lidera l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) i té com a objectiu trobar solucions més sostenibles per a la gestió i tractament d'aquest tipus de residus que es generen, en gran volum, en sectors com l'agroalimentari, la fusta o el moble.
Per a això el centre d'investigació utilitzarà la mecanoquímica; una metodologia innovadora, neta, saludable i sostenible amb grans beneficis respecte als processos convencionals emprats actualment en la indústria ( acumulació en abocadors o cremat).
El principal avantatge d'aquesta metodologia és la reducció i fins i tot eliminació en els processos químics de dissolvents i reactius, alguns d'ells tòxics i nocius per al medi ambient i els éssers vius.
També ajudarà a disminuir el consum energètic, hídric, l'emissió de gasos a l'atmosfera i la generació de residus.
Per a Betlem Monjo, investigadora líder en Mecanoquímica i Extrusió reactiva d'AIMPLAS, “la recuperació eficient i sostenible de la lignina, la hemicelulosa i la cel·lulosa continguda en els residus vegetals permet obtindre productes d'alt valor afegit i exportables al mercat com a alternatives ecosostenibles”.
La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha destacat el “potencial investigador” dels centres tecnològics de la Comunitat Valenciana i el seu benefici per a les empreses, al mateix temps que ha insistit que “les tecnologies innovadores ja no són un tema de futur, es tracta d'una realitat accessible per a qualsevol empresa i sector”.
En aquest sentit, la màxima responsable d'innovació de la Generalitat ha assenyalat que “la col·laboració entre els agents innovadors i el sector industrial ha demostrat la seua efectivitat i permet desenvolupar projectes cada vegada més ambiciosos”.
Amb AIMPLAS col·laboren l'empresa Miarco, especialitzada en productes adhesius i abrasius, l'empresa Lisart, dedicada a papers alimentaris i envasos d'última generació i La Unió Llauradora i Ramadera, que agrupa més de 20.000 agricultors i ramaders en la Comunitat Valenciana.
Aplicació a altres sectors
Els processos de tractament desenvolupats a través d'aquest projecte seran escalats a un nivell preindustrial perquè aquestes tecnologies de baix cost associat i respectuoses amb el medi ambient puguen aconseguir fàcilment els sectors productius i de gestió de residus oferint-se com a alternativa competitiva a les metodologies convencionals.
En definitiva, el projecte FUSTARISE transferirà els resultats optimitzats en les plantes pilot d'AIMPLAS en l'àmbit industrial i a les instal·lacions de les empreses col·laboradores en el projecte perquè tant en l'àmbit socioeconòmic, com a mediambiental es puguen beneficiar dels avantatges que ofereix la valorització de residus lignocelulósicos emprant la mecanoquímica.
Aquest projecte s'inclou en el programa d'ajudes de l'Ivace dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per a projectes d'R+D de caràcter no econòmic realitzats en col·laboració amb empreses i està cofinançada per la Unió Europea a través del Programa Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Comunitat Valenciana 2021-2027.