L'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la Conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, recolzarà amb 2,96 milions d'euros un total de 30 projectes de mobilitat sostenible en empreses imunicipis de la Comunitat Valenciana (6-11-23)
Cal destacar que el transport és el major consumidor d'energia en la Comunitat Valenciana. Tal com ha explicat el director general d'Energia i Mines, Manuel Argüelles, concentra prop del 40% de tota l'energia que es consumeixen el nostre territori, “amb l'agreujant que, en la seua gran majoria utilitza com a font d'energia els derivats del petroli, causant de la majoria dels gasos contaminants”.
Per això, per a Argüelles és “fonamental i prioritari” avançar en la transició a un nou tipus de mobilitat més sostenible “en la qual adquirisquen protagonisme les formes de transport no dependents dels derivats del petroli”.
Les ajudes, que en alguns casos aconsegueixen el 60% del cost subvencionable, persegueixen, en paraules del titular d'Energia, “fomentar les iniciatives que donen prioritat a les maneres de transport més netes i eficients i auna utilització més racional de l'automòbil, afavorint els vehicles nets i amb baix consum d'energia provinent de combustibles alternatius o renovables i potenciant una xarxa de transports públics de qualitat”.
D'esta manera, es donaran suport a iniciatives presentades pels ajuntaments de Novelda, Ontinyent, Alcoi, Almassora, Onda, el Villar, Moixent, Los Montesinos, l'Olleria, Sant Antoni de Benaixeve, Ondara, Aielo de Malferit i Onil.A més, la Conselleria d'Innovació, a través d’Ivace, donarà suport a projectes en un total d'11 empreses del territori valencià.
30 projectes sostenibles secundats
Gràcies a aquesta línia d'acció, podran dur-se a terme 9 projectes de mobilitat urbana sostenible que contribuïsquen a millorar la qualitat de l'aire de les nostres ciutats. Entre les iniciatives que se secundaran destaquen lacreació de camins escolars, la recuperació d'espais per al vianant mitjançant la conversió en zona de vianants de carrers o la implantació de sistemes de cotxe compartit, entre altres, per als quals l’Ivace destinarà prop d'1 milió d'euros.
Per a la promoció del transport urbà amb bicicleta, Ivace Energia aportarà una mica més de 272.000 euros per a 5 projectes, que permetran implantar nous serveis de préstecs de bicicletes i posar en servei noves vies ciclistesi estacionaments de bicicletes, amb l'objectiu d'afavorir i impulsar aquest tipus de mobilitat com a forma de desplaçament.
Ivace Energia també recolzarà 9 projectes d'empreses i ajuntaments per a l'adquisició d'autobusos d'ús públic elèctrics, amb 1,2 milions d'euros. També sufragarà un projecte d'implantació d'una 'hidrogenera', és a dir una estacióde recàrrega d'hidrogen, amb 308.700 euros, que permetrà donar subministrament a camions i autobusos.
Finalment, destinarà 184.400 euros per a desenvolupar 6 iniciatives dirigides a implantar sistemes intel·ligents en el transport públic urbà, com a pals intel·ligents d'informació als usuaris del transport públic, gestió de flotesi la priorització semafòrica, amb l'objectiu de millorar les xarxes de transport públic i afavorir el seu ús enfront dels vehicles privats.
Les ajudes previstes en aquesta convocatòria compten amb finançament del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), a través del Programa Operatiu Feder de la Comunitat Valenciana 2021-2027, dins de l'objectiu polític 2'Una Europa més verda, baixa en carboni en transició cap a una economia amb zero emissions netes de carboni i resilient', i en el marc de l'objectiu específic 2.8. 'Foment de la mobilitat urbana multimodal sostenible, com a part de la transició cap a una economiaamb nivell zero d'emissions netes de carboni'.