231026 INN foto congreso areas

El director general d’Indústria, Manuel Rosalén, ha participat en el VI Congrés Nacional d’Àrees Empresarials que té lloc a Valladolid. Es tracta d’una trobada anual en el qual se citen representants dels més de 500 parcs empresarials que hi ha a Espanya, on s’aglutinen al voltant de 25.000 empreses que donen treball a 150.000 persones.(26-10-23)

Rosalén ha exposat “que la Comunitat Valenciana és l’única, fins ara, que ha regulat mitjançant llei la creació d’unes noves entitats associatives, les entitats de gestió i modernització (EGM). És un instrument jurídic pioner en tot Espanya que permet sumar els esforços de tots els propietaris i les empreses en sòl industrial, i instrumentalitzar la col·laboració entre ells i els ajuntaments, responsables de la seua conservació i manteniment”.

En este sentit, ha subratllat que “les EGM són una oportunitat de creixement i desenvolupament i són sinònim de parcs empresarials ben gestionats i amb servicis de valor afegit i de qualitat”.

El director general ha recordat que esta figura jurídica “és una de les accions que preveu la Llei d’àrees industrials de la Comunitat Valenciana, una normativa pionera a Espanya a regular el funcionament dels parcs per a impulsar-los i millorar-los”.

“A més —ha continuat—, la llei regula la classificació de les àrees industrials de la Comunitat Valenciana en bàsiques, consolidades i avançades, com a instrument de marca de qualitat, que permet distingir els diversos enclavaments de sòl industrial segons les respectives dotacions i els serveis a les empreses”.

D’altra banda, el representant de la Conselleria d’Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, que dirigix Nuria Montes, ha exposat que “la Generalitat Valenciana fa tres anys que convoca unes ajudes per a subvencionar en bona part els costos jurídics i registrals de constitució d’estes entitats.

Les ajudes servixen, a més, per a donar suport a altres actuacions com ara l’elaboració de diversos plans, per exemple: els d’emergències i seguretat, els de mobilitat, els d’eficiència energètica i els plans d’economia circular; tots dirigits a millorar la competitivitat i la qualitat de les àrees industrials de la Comunitat.

El VI Congrés Nacional d’Àrees Empresarials permet compartir experiències en el territori nacional en matèria de gestió de les àrees empresarials i, en general, de les diverses àrees d’activitat econòmica (AAE) a Espanya. Per això el seu públic objectiu són els professionals implicats en la gestió de les zones abans descrites, els representants d’entitats financeres (com ara proveïdors de recursos financers) i dels poders públics (administracions locals, autonòmiques i estatals) competents en la matèria.

Manuel Rosalén ha participat en la taula de treball centrada en ‘La col·laboració publicoprivada en la gestió de les àrees industrials’, en la qual ha destacat que, des de la Generalitat, es té una via constant de comunicació amb Federació de Parcs Empresarials de la Comunitat Valenciana, FEPEVAL, perquè “coneixent de primera mà les necessitats del sector, podem, des de l’Administració autonòmica, arbitrar les diverses mesures que servisquen per a donar-los suport”.

Rosalén ha explicat que “des del Govern Valencià estem impulsant les àrees industrials com a centres d’innovació i desenvolupament tecnològic en els quals cada vegada són més les empreses que creen ocupació altament qualificada”.

D’esta manera, ha apuntat que “treballem per a fomentar l’existència de diversos clústers, com ara el de l’hidrogen verd, que fomenten la competència i la col·laboració entre empreses, la qual cosa pot augmentar l’eficiència i la productivitat en cada sector”.

Ajudes per a millores

De la mateixa manera, durant la seua intervenció ha posat l’accent en les ajudes de l’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial, Ivace, per a la millora d’àrees industrials, “que han situat la Comunitat Valenciana com a l’autonomia que més recursos destina i que més esforç inversor realitza anualment per a modernitzar-les”.

“Estes subvencions, d’un màxim del 100 %, estan transformant els parcs empresarials de la Comunitat Valenciana en espais altament qualificats per a la generació d’ocupació estable i de qualitat, estan millorant la qualitat de vida de les persones que treballen en les empreses i fent que siguen la millor targeta de presentació, perquè actuen com a element d’atracció d’inversions”, hi ha afegit sobre este tema.

Una altra de les actuacions recollides en la Llei d’àrees és el Mapa de sòl industrial, una ferramenta clau per a localitzar sòl disponible a Castelló, València i Alacant, per a la promoció de les àrees industrials i l’atracció d’inversors. Atorga visibilitat a les àrees industrials de la Comunitat Valenciana i permet que siguen localitzades i conéixer-ne les característiques mitjançant diversos filtres de cerca.

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.