231022 FOTO INN Proyecto IVACE RECRITICL'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace), dependent de la conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, ha finançat amb 236.0000?€ la investigació liderada per l'Institut Tecnològic del Plàstic (AIMPLAS) per a recuperar i reciclar matèries primeres crítiques essencials com el liti o l'or per al seu ús en noves aplicacions tecnològiques (22-10-23)


En aquest projecte, denominat RECRITIC col·laboren al costat d'AIMPLAS les empreses recicladores ACTECO (Gestor de Residus) i GBP Metall Group així com entitats especialitzades que ajudaran a complementar les anàlisis de substàncies i anàlisis complementàries.

La consellera d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, Nuria Montes, ha titllat la investigació de “molt positiva, necessària i fonamental per a consolidar les cadenes de subministrament d'aquestes matèries” al mateix temps que s'ha referit a la necessitat de continuar apostant per una R+D en col·laboració amb empreses “que contribuïsca a donar solucions reals a necessitats reals que ajuden a millorar la seua competitivitat”.

Les matèries primeres crítiques com el liti, l'or o el silici, juntament amb altres residus valuosos, es localitzen en aparells elèctrics i electrònics del nostre dia a dia com a mòbils i ordinadors, però també juguen un paper especialment important en la construcció d'infraestructures de fonts d'energia alternatives, com l'eòlica, fotovoltaica o la solar termoelèctrica, per la qual cosa són vitals en la transició energètica cap a fonts netes i sostenibles.

La Comissió d'Indústria del Parlament Europeu ha adoptat mesures per a impulsar el subministrament de matèries primeres crítiques, crucials per a garantir la transició de la Unió Europea cap a un futur sostenible, digital i sobirà.

Es tracta de matèries limitades, escasses i no renovables que, en moltes ocasions suposen limitacions per al desenvolupament econòmic i social.

“Amb aquestes premisses- ha explicat la investigadora líder en Reciclatge Químic en AIMPLAS, Eva Verdejo- és rellevant impulsar la investigació en processos de reciclatge sostenibles i viables que permeten recuperar-los i tractar els residus complexos de manera adequada per a obtindre plàstic reciclat que puga reutilitzar-se”.

Els avanços que aportació el projecte RECRITIC, “permetran caminar cap a un reciclatge total, amb un abocament zero en línia amb la legislació europea, nacional i autonòmica en matèria d'economia circular, residus i estratègia del plàstic, entre altres” ha afegit Eva Verdejo.

Per a aconseguir aquest objectiu ambiciós, en el projecte RECRITIC, es treballarà el desenvolupament i obtenció de diferents processos i tecnologies, tant de reciclatge mecànic, reciclatge químic com a reciclatge biològic per a fer front a la possible escassetat d'aquests materials en el futur.

També es reciclarà el plàstic contingut en aquests dispositius per a obtenir plàstic reciclat que es puga reutilitzar en diversos sectors.

El projecte RECRITIC s'inclou en el programa d'ajudes de l'Ivace dirigides a centres tecnològics de la Comunitat Valenciana per a projectes d'R+D de caràcter no econòmic realitzats en col·laboració amb empreses per a l'exercici 2023, finançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea en el marc del Programa Operatiu 2021-2027.

 

Esta web utiliza cookies con el objetivo principal de mejorar la experiencia y navegación del usuario en el portal. Si continúas navegando consideramos que aceptas su uso.