AIMME i l'IBV estan desenrotllant, amb el suport de l'IMPIVA, una innovadora tecnologia permet fabricar implantes a partir de la TAC realitzada al pacient (24-7-11)
L'Institut de la Xicoteta i Mitjana Indústria Valenciana (IMPIVA) ha abonat amb més de 580.000 euros, el 100% de l'ajuda, la investigació liderada per l'Institut Tecnològic Metalmecánico (AIMME) en col·laboració amb l'Institut de Biomecànica de València (IBV) per a l'obtenció d'implantes o pròtesi totalment personalitzats i adaptats a l'anatomia i lesió de cada pacient per mitjà de l'ús de tecnologies de fabricació additiva.
Esta innovadora tecnologia permet fabricar un implante a partir de la TAC realitzada al pacient. Així, i a través d'este fitxer digital en 3D, s'afig material per capes fins que es completa l'objecte a fabricar.
Esta metodologia automatitzada no presenta limitacions, per la qual cosa es pot fabricar qualsevol tipus de geometries per complexes que siguen.
En l'actualitat s'utilitzen implantes per talles, la qual cosa significa que si una persona es troba entre dos tallajes, el cirurgià ha de decidir quin és la que més s'ajusta a la seua anatomia.
La fabricació additiva contribuïx que cada pacient puga tindre un implante o pròtesi ajustada perfectament a la seua anatomia o lesió, amb la qual cosa s'eviten problemes derivats en un futur.
Els materials empleats per a estos aliatges són el cobalt- crom, titani i acer inoxidable. Cada un d'estos materials té una aplicació diferent com implante en el cos humà des de pròtesis dentals (corones i ponts) fins a fills de maluc o pròtesi de genoll.
Estos materials es fabriquen amb zones porosas, sense costosos processos addicionals. Açò afavorix la integració òssia i la fixació de l'implante. És a dir, permet que el teixit ossi d'al voltant de l'implante cresca com una "enfiladissa" per l'interior d'estes regions porosa, la qual cosa contribuïx a una millor unió mecànica entre l'implante i l'os, i es traduïx en una recuperació molt més ràpida i en la millora de la qualitat de vida i confort del pacient.
AIMME i l'IBV estan utilitzant dos de les tecnologies més importants a nivell mundial com són la Fusió Selectiva per Làser (SLM) i la Fusió per Feix d'Electrons (EBM).
Suport del Consell als Instituts Tecnològics
El director general de l'IMPIVA, Rafa Miró, ha destacat el "important paper dels instituts tecnològics de servici a les empreses" alhora que ha reiterat el "compromís de la Conselleria d'Economia, Indústria i Comerç de continuar abonant a la xarxa d'instituts tecnològics amb un gran prestigi en el panorama nacional".
"Des del govern valencià- ha afegit Miró- potenciarem la relació dels instituts valencians amb centres d'avantguarda cientificotecnològica en tot el món consolidant així la seua presència en l'entorn internacional, es va a afavorir els sistemes d'intel·ligència competitiva i a promoure la qualificació dels investigadors".
Per a això la Generalitat invertirà prop de 235 milions d'euros fins al 2015 en la Xarxa d'Instituts Tecnològics de la Comunitat Valenciana, a través del Pla Estratègic director 2010-2015.
Es tracta d'un pla que té com a principal objectiu facilitar la reorientació de l'oferta de servicis i d'i+d+i dels Instituts Tecnològics en funció de les necessitats del mercat (usuari final), redundant així en la competitivitat de les empreses de la Comunitat Valenciana.