Agricultura de precisió i drons per a millorar el rendiment i la planificació dels cultius
Agricultura de precisió i drons per a millorar el rendiment i la planificació dels cultius M'agrada Imprimeix Correu

Julia IdroneEn el marc del projecte iDRONE, finançat per la unitat d'innovació de l'IVACE, dependent de la conselleria d'economia sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball  amb més de 576.000 euros, AINIA ha desenvolupat un model demostratiu d'agricultura de precisió basat en sensors de visió hiperespectral, en dispositius de vol no tripulat (drons i robots autònoms) i en l'aplicació de tècniques d'Intel·ligència Artificial i Big data analytics (19-12-19)

L'aplicació d'aquestes tecnologies avançades en les tasques del camp permetrà a l'agricultor aplicar tractaments fitosanitaris a cada planta o cultiu segons les seues necessitats, o decidir el moment òptim de recol·lecció de manera selectiva, entre altres avantatges.

Els resultats d'aquest projecte han sigut presentats als professionals del sector hortofructícola i d'equipament agroindustrial en una jornada a la qual ha assistit la directora general de l'IVACE, Júlia Company, qui ha assenyalat que aquesta investigació contribuirà a revolucionar un sector tradicional com és el de l'agricultura aportant-li enormes avantatges i beneficis”.

El projecte s'emmarca dins de l'estratègia definida per  L´Ivace amb els centres tecnològics per a facilitar la transferència de coneixement i tecnologia a les empreses valencianes en àmbits d'especial rellevància per a la millora de la seua competitivitat a través del desenvolupament de demostradors de les tecnologies desenvolupades.

“Una estratega que en 2018 va estar enfocada a la transformació digital, en 2019 a impulsar l'economia circular, tan necessària per a la competitivitat de les nostres empreses i per a la sostenibilitat de la nostra societat i que en 2020 tractarà de cobrir un altre àmbit d'interés per a les empreses” ha assenyalat Company

Drons i intel·ligència artificial

L'aplicació d'aquest model d'agricultura de precisió, juntament amb un programari amb capacitat predictiva, permet obtindre informació detallada i específica de cada cultiu així com una perspectiva global de tots els factors que poden influir en ells (meteorologia, plagues, informació de mercat, etc.).

Segons ha explicat el responsable del departament d'instrumentació i automàtica de AINIA, Ricardo Díaz: “s'ha desenvolupat una tecnologia capaç de captar la informació física i bioquímica de cada arbre o planta del cultiu analitzat. Això permet crear un bessó digital, és a dir, un model tridimensional de cada arbre amb el qual poder fer un seguiment i diagnòstic individualitzat”.

A més, “el desenvolupament de nous dispositius avançats fa possible que els agricultors puguen d'una manera senzilla, interactuar amb el sistema intel·ligent a través d'assistents de veu. I amb ulleres de realitat augmentada poden veure la informació detallada de la seua parcel·la i cultius in situ.

Tota aquesta informació pot ser traslladada a la resta de sistemes i maquinària intel·ligent del camp perquè el reg, l'aplicació de fertilitzants i fitosanitaris, recol·lecció, poda…, s'adeqüen a cada arbre, generant una optimització de recursos i una maximització de la qualitat del producte”, ha explicat el responsable de tecnologies d'informació i comunicació de AINIA, David Martínez-Simarro.

Per part seua, el president de AVA-ASAJA, Cristóbal Aguado, ha subratllat “el món que s'obri, amb la irrupció de les noves tecnologies de digitalització i robòtica, a l'hora d'abordar molts problemes agraris, ja que un agricultor pot disposar d'una informació individualitzada i instantània de cada factor del cultiu i, en conseqüència, prendre decisions més ràpides, localitzades i eficients”.

Aguado ha agregat que “és evident que aquestes tecnologies encara són difícils d'aplicar en una estructura minifundista com la nostra, però és positiu que es comence a experimentar per a aconseguir que, en un futur no gaire llunyà, puguen haver-hi solucions col·lectives”.

El projecte IDRONE compta amb cofinançament de  Fons FEDER.