L'IVACE dóna suport a la UPV per al desenvolupament d'un Centre Integral d'Innovació digital de referència en Robòtica
L'IVACE dóna suport a la UPV per al desenvolupament d'un Centre Integral d'Innovació digital de referència en Robòtica M'agrada Imprimeix Correu

Signatura conveni UPV-IVACE 2 El conseller d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball, Rafa Climent, en la seua qualitat de president de l'IVACE i el rector de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora, han signat aquest matí un conveni de col·laboració per a la posada en marxa d'un Centre Integral d'Innovació Digital en Robòtica per a la Indústria 4.0.

A través d'aquest conveni, l'IVACE donarà suport a la UPV amb 225.000 euros durant el present exercici per al desenvolupament d'aquesta activitat a càrrec de l'Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial (ai2).

Rafa Climent ha explicat que l'objectiu d'aquesta iniciativa és que aquest Centre Integral valencià "servisca de referència" per a
les empreses de fabricació que requereixen solucions d'innovació en el camp de la tecnologia robòtica i altres tecnologies habilitadores 4.0 i que "tots els sectors es vegen beneficiats pels desenvolupaments en robòtica".

Per la seua part el rector Francisco Mora s'ha mostrat molt satisfet amb aquesta iniciativa, ja que "permetrà a la UPV reforçar els seus vincles amb l'entorn productiu" i, alhora, facilitarà a les empreses "el contacte directe amb la investigació".

Actuacions previstes

L'Institut Universitari d'Automàtica i Informàtica Industrial (Institut ai2) treballa des de l'any 2016 per a generar un ecosistema
d'innovació digital (DIH Hub) amb el qual estimular l'adopció de la robòtica, els sistemes cíber físics i la intel·ligència
artificial per part de les pimes valencianes.

Gràcies al suport de l'IVACE, s'abordaran tres línies d'investigació. Una dedicada a la robòtica col·laborativa en manipulació, és a dir, la investigació en sistemes de manipulació d'objectes amb robots col·laboratius. Una altra centrada en l'aplicació dels robots a activitats de logística, i una última, vinculada a la inspecció de qualitat d'objectes mitjançant braços articulats amb sistemes de visió artificial en tres dimensions.

Segons els experts, la utilització de robots col·laboratius redundarà en beneficis per a les petites i mitjanes empreses valencianes. Aquests robots, més senzills de programar i que poden fer tasques molt diverses, poden ser utilitzats en múltiples àrees, la qual cosa fa que la inversió en ells resulte més rendible a les pimes.

També està previst el desenvolupament d'una plataforma virtual i col·laborativa que impulse la generació i difusió de coneixement per part dels equips d'investigació – comunitat DIH – facilitant així l'accés a la informació a les indústries 4.0.

Les inversions en equipament per a activitats d'I+D independent també estan contemplades, així com l'adquisició d'infraestructures per a l'avanç del coneixement i nous desenvolupaments cientificotècnics, entre altres.

Les activitats impulsades a través del present conveni s'han d'alinear amb les prioritats i contribuir a la consecució dels objectius de l'Estratègia d'especialització intel·ligent en investigació i innovació (RIS3CV) de la Comunitat, especialment en relació als
processos avançats de fabricació i producte innovador.

La vigència del conveni s'estendrà fins al 31 de desembre de 2019.